Hozzávalók 12 db-hoz
- 15 dkg fehér tönkölyliszt
- 10 dkg zabliszt
- 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 5 dkg darált dió
- 2 dkg friss élesztő
- 2,5 dl langyos tej
- 4 dkg olvasztott vaj
- 1 tojássárgája
- 1/4 kávéskanál steviapor
- 1 csipet só
a töltelékhez:
- 25 dkg félzsíros túró
- 1 tojás
- 15 dkg áfonya
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 citrom reszelt héja
- 1/4 kávéskanál steviapor
a forma kikenéséhez:
- 3 evőkanál olvasztott vaj
Elkészítés
A liszteket kimérjük, elvegyítjük bennük a diót, a steviát és a sót. Hozzáadjuk a tojássárgáját és az olvasztott vajat. A langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, elkeverjük, majd a lisztbe tesszük, és rugalmas tésztát dagasztunk. Kelesztőtálban, szobahőmérsékleten 1 órát pihentetjük. Ezután lisztezett munkalapra borítjuk, 12 egyenlő részre osztjuk. Gombócokat formálunk belőlük. Mindet ellapítjuk, és finoman kör alakúra húzkodjuk.
A muffinformát kikenjük az olvasztott vajjal, majd a mélyedésekben eligazgatjuk a tésztaköröket. Fontos, hogy a tészta túlnyúljon a formán, a peremnél magasabb legyen. A túrót villával összetörjük, kikeverjük a tojással, majd a vaníliakivonattal, a steviával és a citromhéjjal ízesítjük. Beleszórjuk az áfonyát, óvatosan összeforgatjuk, és megtöltjük vele a tésztakosárkákat. Letakarva 1/2 órát kelesztjük.
Előmelegített, 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.
A recept forrása a kifoztuk magazin.