Diós-mazsolás briós steviával

Hozzávalók

Hozzávalók 5 db-hoz

  • 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 15 dkg fehér tönkölyliszt
  • 1 csapott kávéskanál steviapor
  • 3 evőkanál mazsola
  • 1 tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 4 dkg olvasztott vaj
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 2 dl langyos tej

a tetejére:

  • 1 tojás
  • 3-4 evőkanál darált dió

Elkészítés

A kétféle lisztet kimérjük, összeöntjük, belevegyítjük a steviát, a tojássárgáját és a sót. A tejbe morzsoljuk az élesztőt, elkeverjük, majd a lisztbe tesszük. Az olvasztott vaj hozzáadásával rugalmas tésztát gyúrunk, végül a mazsolát is beledolgozzuk. Kelesztőtálban, szobahőmérsékleten 1 órát pihentetjük.
Lisztezett felületre borítjuk, átgyúrjuk, majd 5 egyenlő részre osztjuk. Mindegyiket kettévágjuk, kb. 15 cm hosszú rudakat sodrunk belőlük. Megfogunk kettőt, keresztben egymásra tesszük. Előbb a felső és a bal oldali végét, majd az alsó és a jobb oldali végét fonjuk keresztbe. Ezt a műveletet még egyszer megismételjük. Ezután a csücsköket a tészta alatt összefogjuk, így kapunk kerek, fonott briósokat.
Mindet sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, letakarjuk, további 20 percet pihentetjük. Megkenjük felvert tojással, és megszórjuk darált dióval. Előmelegített, 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
Köszönjük a receptet a kiföztük.hu-nak.