Hozzávalók
2 személyre, 16-18 gombóchoz
- 25 dkg rögös túró
- 4 dkg zabkorpa
- 1 evőkanál útifűmaghéj
- 1 kávéskanál só
- 15 csepp folyékony stevia
- 2 L-es tojás
a tálaláshoz:
- 2 maréknyi dió
- 3 evőkanál tejföl
- 8-10 csepp folyékony stevia
- kevés poreritritol (elhagyható)
A túrót alaposan összedolgozzuk a zabkorpával, az útifűmaghéjjal, a sóval, a steviával és a tojással. Folpackkal letakarva legalább 1 órát állni hagyjuk.
Közben a diót száraz serpenyőben megpirítjuk, a leváló héját eltávolítva, késes aprítóban durvára daráljuk.
2,5 l vizet kevés sóval felforralunk. A túrós keverékből vizes kézzel golflabda nagyságú gombócokat formázunk, majd mindet a vízbe tesszük. Amikor feljönnek a tetejére, onnantól számítva, gyöngyöztetve további 8 percig főzzük. Szűrőkanállal kiszedjük, a dióban meghempergetjük. Tálalás előtt poreritritollal is meghinthetjük. A tejfölt a steviával édesítjük, és a gombócokhoz kínáljuk.