Hozzávalók
a tésztához:
- 25 dkg burgonya (tisztítva mérve)
- 25 dkg fehér tönkölybúzaliszt
- 4 evőkanál langyos tej
- 2 dkg friss élesztő
- 1 kávéskanál méz
- 1 evőkanál eritritol
- 1 tojás
- 2 evőkanál olaj
- 1 csipet só
továbbá:
- 20-22 kávéskanál Cavalier mogyorókrém a sütéshez:
- olaj
a tálaláshoz:
- porrá őrölt eritritol
A burgonyát apró kockákra vágjuk, enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük, áttörjük, majd kihűtjük. A mogyorókrémből kávéskanállal apró halmokat adagolunk egy kis darab sütőpapírra, majd a mélyhűtőben dermesztjük, amíg a tészta meg nem kel.
Az élesztőt a tejben a mézzel és 1 evőkanálnyi liszttel felfuttatjuk. A tészta hozzávalóit tálba tesszük, és kézzel ruganyos tésztává gyúrjuk. Letakarva, huzatmentes helyen kb. 30 percig kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, és kb. 1/2 cm vastagra – közel négyszögletes formára – nyújtjuk. Gondolatban megfelezzük, majd a tészta egyik felére, egymástól egyenlő távolságra sorakoztatjuk a mogyorókrémhalmokat. Ráhajtjuk a tészta másik felét, a töltelék körül kissé lenyomkodjuk, majd 5 cm átmérőjű formával kiszaggatjuk a fánkokat. Bő, közepesen forró olajban, fedő nélkül mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. Először a fánkok teteje kerül az olajba. A megmaradt tésztát újragyúrjuk, és ameddig az első adag sül, kelni hagyjuk, majd a korábban írtak szerint nyújtjuk, töltjük, szaggatjuk és kisütjük. Tálaláskor porrá őrölt eritritollal hintjük meg.
http://konyhaninnenkertentul.blogspot.com