Farsangi tolófánk

Hozzávalók

  • 15 dkg liszt
  • 2 dl víz
  • 6 dkg vaj
  • 3 tojás
  • 1 csipet só

a sütéshez:

  • olaj vagy zsír

a csokoládészószhoz:

  • 10 dkg Cavalier csokoládépasztilla
  • 2 evőkanál eritritol
  • 1 dl habtejszín

a tálaláshoz:

  • őrölt fahéj
  • eritritol

Elkészítés

A vizet a vajjal és a sóval felforraljuk. Egyszerre beleszórjuk a lisztet, gyors mozdulatokkal eldolgozzuk az egészet, és addig főzzük, amíg a massza el nem válik az edény falától. Langyosra hűtjük, majd egyenként belekeverjük a tojásokat. Csillagcsőrös habzsákba töltjük, és bő, forró olajba kb. 10 cm hosszú csíkokat nyomunk belőle. A fánkot több részletben, adagonként kb. 2 perc alatt pirosra sütjük, mindről jól lecsöpögtetjük a felesleges zsiradékot.
A csokoládét a tejszínnel és az eritritollal összeolvasztjuk. A süteményt még forrón fahéjas porcukorral megszórjuk, és a csokoládészósszal tálaljuk.

Tipp: gluténmentesen is elkészíthető, ez esetben a tészta hozzávalói a következőképpen módosulnak: 2,5 dl tej, 5 dkg vaj, 1 evőkanál cukor, 1 csipet só, 15 dkg gluténmentes süteményliszt-keverék, 3 tojás. Az elkészítési folyamat ugyanaz, mint a hagyományos liszttel készített változatnál.

Köszönjük a receptet a kiföztük.hu-nak.