Hozzávalók:
Tésztához:
- 240ml növényi tej (én kókuszos rizstejet használtam)
- 1/2 pohár vaj vagy kókuszzsír
- 1 tasak instant élesztő
- 1 csipet Stevia por
- 1/4 teáskanál só
- 380g gluténmentes liszt (nekem Schar Mix It! volt otthon) + kb 100g
- 1-2 evőkanál olaj vagy kókuszzsír
Töltelékhez:
- 1/4 pohár vaj
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 2 evőkanál eritrit + 2 csipet Stevia por
Tetejére:
- 2-3 evőkanál növényi tej
- kis darab vaj
A tészta elkészítéséhez a tejet, a vajat és az édesítőt felmelegítjük. Amint a vaj megolvad, lehúzzuk a tűzről és langyosra hűtjük, majd beleöntjük az életsztőt és 10 percrefélretesszük.
A sót belekeverjük a lisztbe. 10 perc után a lisztet elkezdjük poharanként az élesztős keverékhez adni. Az egészet ragacsos tésztává gyúrjuk.
Jól belisztezünk egy felületet, ráöntjük a tésztát és kb 1 percig dagasztjuk. A végén egy formázható tésztát kell kapjunk, ami már nem ragad.
A tésztás tálat kiolajozzuk (én olívaolajat tettem bele), majd visszatesszük bele a tésztát és fóliával lefedjük, Meleg helyre tesszük 1 órára, hogy duplájára keljen.
Miután a tészta megkelt, a sütőt 175 C fokra előmelegítjük, a tésztát pedig lisztezett felületre öntjük és vékonyra téglalap formára nyújtjuk.
Megolvasztjuk dupla falú tálban a vajat, hozzáadjuk a fahéjat és az édesítőszereket. Jól elkeverjük, és a tészta egyik felére kenjük (kb a feléig, így amikor feltekerjük nem fogkifolyni).
A tésztát a szélesebbik részén feltekerjük. (Mozgassuk meg picit, nehogy letapadjon.)
Egy tálat kivajazunk, majd a tésztát kb 2cm-s csíkokra szeleteljük egy darab cérna segítségével. A szeleteket szorosan egymás mellé tesszük a tálba. A tetejét megvajazzuk kicsit, és berakjuk asütőbe.
175 fokon kb 20 percig sütjük. Ez kb a sütés idejének a fele, a 2-3 evőkanál tejet megmelegítjük, beltesszük a kis darab vajat és picit meglocsoljuk a csigák tetejét.
Ezután visszatoljuk a tálat a sütőbe és még kb 20 percig sütjük 175 fokon. Amikor a csigák tetejet színt kap, amikor jók. Langyosan tálaljuk. 🙂